Genel

Amazon’da Mağaza Açmak – Amazon’da Satış Rehberi 2020

Amazon da Mağaza Açmak

1995 senesinde, genç girişimci Jeff Amazon’un ilk açılışını küçük ofisinde yaptığında, sadece 25 senede ne dünyanın en zengin insanı olacağını düşünmüştü, ne de kurduğu sitenin gezegenin en büyük alışveriş sitesi olacağını.

Dünya’nın şuan en büyük e-ticaret platformu sayılan Amazon’da, e-ticaret şirketi sahipleri olsun olmasın herkesin hesap açarak, kazanç elde etmesi mümkün. Fakat profesyonel mağaza açarak satış yapmak için, ayrıca bir hesap açmanız gerekecek. Burada Premium özelliklerle beraber, satış konusunda profesyonel destekte almanız mümkün dokümanlar sayesinde.

Peki, Seller ( Satıcı ) hesabı açmak için nasıl bir yol izlenmeli :

Öncelikle, biraz İngilizce diline hâkim olmanızda fayda var. Dünya’nın en büyük e-ticaret sistemi olmasına rağmen, henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor. Ama merak etmeyin, Amazon 2019 senesi içerisinde, Türkiye ofisi açarak temsilcilik hizmetlerine ülkemizde de başladı. Fakat, daha geniş kitleler için, global sitesi üzerinden hesap açarak işlemlerinizi yapmanızı tavsiye ederiz.

Birçok alıcı ve satıcıyı buluşturan e-ticaret platformunun işleyişi, aslında Amazon içinde geçerli.

Nasıl Ürün Satışına Başlayabilirsiniz?

  1. Öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Ana sayfaya girdiğinizde, Create New Account ( Yeni Hesap Oluştur ) yazısını göreceksiniz.
  2. Karşınıza gelen formu doldurun, sonra hesabınızın aktivasyonunu yapın. Tüm aşamalarda size ekranda ve mailinizde bilgi içerikleri çıkacaktır.
  3. Hesabı oluşturup, aktivasyonu yaptıktan sonra, Seller ( Satıcı Olarak ) olarak, Listenizi Oluşturun bağlantısına tıklayın ve ürünlerinizi yönlendirmeleri takip ederek eklemeye başlayın. Listelerinizi oluştururken, ürünlerle alakalı listeler seçmeye, aramalarda hedef kitleye daha kesin şekilde çıkması içinde anahtar kelimeleri en doğru biçimde girmeye özen gösterin. Görsel ve fiyatları, ürün açıklamalarını net ve anlaşılır biçimde girin.

Listelerinizi oluşturduktan sonra, bir süre onay bekleyeceksiniz. Onay anında, size e-posta ile Amazon tarafından bilgilendirme yapılacaktır. Sonrası, bekleyip satış yapmaya başlamak…

Satış yaptığınızda işleyiş nasıl devam edecek?

Eklediğiniz ürünler onaylanıp, satışa hazır halde listelenmeye başladığından itibaren sizde artık bir satıcısınız. Amazon’da satış yaparken, 2 farklı yöntem deneyebilirsiniz.

1- Stoklu Ürün Satın

2- Sipariş Sonrası Temin Ederek Satın

Burada dikkat edilecek konu, satış detayları kısmında kargo sürelerini alıcıya net biçimde belirtmenizdir. Zira site üzerinde belirteceğiniz detaylar satış işleminin sonuna kadar sizin sorumluluğunuzda olan bir teminatınızdır. Belirtilen sürelerde, alıcıya mutlaka ürünü yetiştirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, satış işlemine alıcınız şerh ( Sipariş İptali / Sorun Bildirimi ) koyarak, işlemleri iptal edebilir ve ödemeyi Amazon’dan talep açarak isteyebilir. Buda hem sizin satıcı profilinizi etkiler, hem de olumsuz yorum olarak hesabınızda kötü bir intibaya sebep verebilir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.

Sipariş sonrasında ürün temini ile satış yapmayı hedefliyorsanız, burada önemli olan Amazon’daki satış fiyatınızla temin fiyatınız arasında, hem size kâr bırakacak, hemde diğer lojistik giderlerinizi karşılayacak bir fiyat politikası izlemeniz olacaktır. Zararına satış yapmayı kimse istemez.

Profesyonel Mağaza Açmak

Amazon’da profesyonel ve kurumsal olarak mağaza açmak istediğinizde, 40-50 dolar aralığında aylık bir aidat ödemesi yapmanız isteniyor. Bu aşamada, site içerisindeki detaylı bilgilerden faydalanabilirsiniz. Satış hacminizin kat ve kat artacağı, online ders ve kılavuzluk hizmetleri yanı sıra, daha çok ürün ekleme ve daha uygun oranlarda komisyon oranları ile karşılaşacağınızı da unutmayın.

Ürün Temini Önerimiz:

Çoğu Amazon satıcısı, daha ucuz ürün teminleri için Alibaba gibi bir diğer global e-ticaret devini tercih ediyor. Asya ağırlıklı olmak üzere, Dünya genelinde kargo ve ulaştırma imkânı sunan birçok firmaya sahip olduğu için, Alibaba; Amazon satışı gerçekleştirenlerin tercihleri sırasında liste başı.

Amazon’da Genel Sipariş İşleyişi

  1. Satıcı hesabı ile ürün listelenmesi ve onaylanması.
  2. Onay sonrası, satışa hazır hale gelinmesi.
  3. Sipariş sonrası, bilgilerin satıcıya ve alıcıya iletilmesi.
  4. Sipariş sonrası, satıcının ürün tedariki ve kargoya kadar işlemlerin hızla gerçekleşmesi.
  5. Ürünün kargoya verilmesi ile, Amazon üzerinden bilgi paylaşımı.
  6. Ürünü eline ulaşan alıcının, incelemelerden sonraki ödeme onayı.
  7. Komisyon kesintisi ile geri kalan tutarın satıcı site hesabına aktarılması.
  8. Para çekmek için birçok yöntem seçeneği sunan Amazon’da, belirli bir limite ulaşınca para çekme hakkınız oluyor. Bu nedenle, global sitedeki bu tip bilgilere dikkat etmenizde fayda var.

Amazon’un Türkçe yayın yapan, bölgesel sitesi üzerinden de isterseniz hesap oluşturarak, satışlarınızı ulusal anlamda arttırabilirsiniz. Global site üzerindeki etki ile beraber, satışlarınızda gözle görünür bir etki sağlayacaksınız. Fakat her iki sitede hesap oluştururken farklı e-posta adresleri kullanmanız gerekmektedir. Bu detayı atlamamızda fayda var.

Dip Not: Amazon Türkiye ve Amazon Global sitelerinde, satıcı hesabı oluşturduğunuzda uygulanan komisyon oranlarını daha belirgin biçimde görebilirsiniz. Ortalama olarak , %6 – %10 arası, ürün fiyatı üzerinden komisyon uygulandığını belirmekte fayda var.

Hepinize bol kazançlar dileriz.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan