Genel

Araç Kiralama Firmalarının E Ticarette En Çok Yaptığı 7 Hata

Araç Kiralama Firmalarının E-ticarette Yaptığı EnÇok 7 Hata

Her işletme, internet dünyasına girişlerinde farkında olmayarak ya da detaylarına hâkim olmayarak yaptıkları hata deneyimlerine sahiptir. Bunlar, adı üstünde “hata “ olduğundan, deneyimler neticesinde doğrusuna ulaşma konusunda işletmelere rehber olacak “ altın değerinde” tavsiyelerdir adeta.

Biz bu deneyimleri, hem hataların tespiti hem de çözümüne yönelik tavsiyelerimiz ile sizlerle paylaşacağız.

Ve unutmayın ki; e-ticaret sadece fiziki ürün satışı değildir. Oteller ve araç kiralama firmaları; hizmet alanında e-ticaret faaliyetlerine verilecek en güzel iki örnektir.

Hazırsak başlayalım :

1- Web sitesini açınca, her şey bitiyor.

Birçok işletme de maalesef bu konuda aynı araç kiralama firmaları ile aynı düşünce de. Asıl, web sitesi açınca her şey henüz yeni başlıyor. Bir web sitesine sahip olmanız, artık internet üzerinden geleneksel ticaretinizi destekleyecek hatta zamanla yerini alacak bir imkân. Fakat bu imkânın potansiyelini kullanamamak; sadece bütçenize binecek ekstra bir giderden fazlası olamaz.

2- Araçların Resimlerini / Özelliklerini Sağdan Soldan Kopyalamak.

Bunu yapan her firma, mutlaka şunun farkında olmalıdır : “ Rakiplerinizin her zaman gerisinden devam edeceksiniz bu yolda.” Zira örnekler asıllarını yaşatır sözü, tamda bu konuda söylenmiştir.

Evet, aynı sektörde yüzlerce aynı faaliyeti yürüten firma var sizler gibi. Ve evet. Sahip olduğunuz filodaki araçların yüz binlerce benzeri var. Fakat aynı isim ve filo ile hizmet veren tek bir firma var. Firmanızın başta itibarı ve kazançlarınızın artmasını istiyorsanız, orijinal görseller ve içerikler ile web sitenize özgü bir tasarım ile hizmetlerinizi sunun. Aksi takdirde, büyük umutlarla açtığınız ve belki de bir daha ziyaret dahi etmeyeceğiniz web sitenizin size faydalı olması imkânsıza yakın bir olasılık.

3- Tamam her şey orijinal, ama rezervasyon gelmiyor.

Öncelikle bu konuda her şeyi eksiksiz yaptığınızı varsayarak ilerliyoruz. Akılda kalıcı bir alan adı, hızlı ve kesintisiz bir web sitesi, özgün bir resim ve içerik potansiyeline sahipsiniz. Ama buna rağmen, henüz rezervasyon alamadıysanız; burada atladığınız nokta web sitenizin popülaritesine dair bir çalışma içerisine girmemiş olmanız. Örneğin; kendi sektörünüzde “ rehber “ ve “ rezervasyon ağı” hizmeti sunan birçok web platformu var. Öncelikle, buralara kayıt oluşturarak işletmenizi tanıtmanız, filonuzu sergilemeniz ve gerekiyorsa, alt yapınızda değişikliklere giderek entegrasyonlarını aktif şekilde sitenize uygulamanız gerekecek. Ayrıca, bir sürelik dahi olsa bütçeniz el verdiğince çevrenize ve sunduğunuz hizmete ihtiyacı olanlara kendinizi reklamlar ile bildirmeniz gerekiyor. Google Adwords, Facebook Ads tarzı genel ve kitlesel reklam imkânları olan platformları kullanarak, bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

4- Zamanım yok, o yüzden rezervasyonlara dönüş yapamıyorum.

Oldu mu şimdi? O kadar uğraş ve emek, sırf sizin bahaneniz yüzünden boşa gidiyor. Verilen emek hem maddi, hem de fiziki bir emek ise; bunun meyvelerini tamda toplayacakken bahane üretmek işgüzarlıktan başka bir şey değildir. O yüzden, web sitenizin yönetim paneline veya iletişim kutunuza hatta telefonunuza gelen çağrılara dahi hızlı bir şekilde dönüş sağlamalısınız. Şayet bunu bir defa ertelerseniz, emin olun ki devamı gelecek ve kesinlikle bu site üzerinden hedeflediğiniz verimi almanız mümkün olmayacaktır.

5- Bu iş içinde personel almaya gerek yok. Ben yaparım.

Evet, yapabilirsiniz elbette. Fakat bir üst maddedeki bahane arkasına sığınacaksanız, mutlaka işletmenizde bu tarz işlemler için deneyim sahibi ve azimli / istikrarlı bir “ rezervasyon “ sorumlusu eleman ihtiyacınız doğacaktır. Eleman maliyetini hesap ettiğiniz sırada, bu işe yaptığınız yatırımdan verim alamadığınız zamanı ve fırsatları kısaca bir aklınızdan geçirin. Sizinle aynı işi yapmasına rağmen, neredeyse filosunda boşta aracı olmayan işletmeleri düşünün. Onların sırrı elbette peri tozu değil. Sadece, sizin yaptığınız tüm yatırımları yaparak; işin ehli olan çalışma arkadaşlarını aralarına dâhil ettiler.

6- Personelde tamam. Ama arayan soran yok.

Bu sorunun iki açıklaması olabilir. Birincisi, belirli bir süre geçmesine rağmen personelinizden beklentide olduğunuz verimi alamadıysanız, maalesef takım arkadaşınız bu işe uygun değildir. İkincisi ise, henüz yolun başında iseniz, sabredin ve azminizi yitirmeyin! Çünkü hem internette hem de geleneksel ticarette, hiçbir işletme kurulduğu / açıldığı andan itibaren tam performans gösteremez. Bu aşamaya kadar, her şeyi eksiksiz yaptığınıza eminseniz, sizin şuandan itibaren tek ihtiyacınız zaman ve sürekliliği olan azim ve inançtır. Sabredin! Geleneksel reklam mecraları ( el ilanı, broşür ve kartvizit vs.. ) bu bekleme süresini değerlendirmek için ayrıca size bir fırsat yaratacaktır. Mutlaka, bu yöntemleri de gözden geçirerek uygulamaya alın.

7- Zaten eleman var, birde canlı destek kurup müşteriyle yüzgöz olmaya gerek yok.

Yukarıdaki tüm maddelere uygulayan ve artık dönüşler almaya başlayan firmaların, böyle düşünceye sahip olmayacağını biliyoruz. Bu maddeyi, sadece performansınıza katkısı olacak bir öneriye dikkat çekmek için ekledik. Şundan emin olabilirsiniz. Sizin ölçülerinizde ve hatta daha büyük ölçülerde birçok işletme, artık web sitelerinde canlı destek hizmeti sunmakta. Özellikle iletişim kanallarının en aktif yolu sayılan bu hizmet ile büyük ölçüde ziyaretçi kitleleri müşteriye çevirebilmekte. Bu konuda, canlı desteği etkin kullanabilme açısından, tüm detaylı içerikler sitemizde mevcut. Sitemizdeki bu alanları inceleyerek, farklı sektörlerin canlı destek sayesinde ne tür potansiyellerini kazanca çevirdiklerini açıklamaları ile görebilirsiniz.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan