E Ticaret

E-Ticaret Yapan Firmalar İçin Online Satış Arttırma Teknikleri

E-ticaret Yapan Firmalar İçin Online Satış

Kategorisi, internetteki geçmişi, hacmi ve marka bilinirliği ne olursa olsun, her e-ticaret sitesi için hayati öneme sahip bir konu : “ Online satış arttırma teknikleri ”.

Bu taktikleri, aslında 2 ye ayırmamız; detayları anlatırken önemlerini daha net şekilde anlamanız için çok daha iyi olacak.

Peki, nedir bu 2’ye ayrılan kategoriler?

  1. Aktif Pazarlama & Satış
  2. Pasif Pazarlama & Satış

1- Aktif Pazarlama & Satış ile satışları arttırma teknikleri

Aktif pazarlama dendiğinde, aklımıza ilk gelen aksiyon / tepki tarzı bir işleyiş oluyor. Bu işleyiş tarzı mantığında düşündüğümüzde, aklımıza ilk gelen reklam ve tanıtım şüphesiz. Öyleki, özellikle e-ticaret gibi aksiyon ve tepki işleyişinin en çok ve hızlı biçimde ihtiyaç duyduğu başka bir kategori de yoktur internette. Zira her reklam ve tanıtım kampanyasının anlık dönüşünü almadığı takdirde, masrafların gelirin üzerinde olduğu gerçeği kaçınılmaz olur.

Sırasıyla bu teknikleri irdeleyecek olursak :

a.) Sosyal Medya :

Artık her e-ticaret sitesi değil, her web sitesi bu sosyal medya hesaplarına sahip olmalı. Sosyal medyanın gücü diye tabir edilen kavram, özellikle internette ticari kazanç kaygısı taşıyanlar için adeta altın değerinde bir alternatiftir. Global alanda en bilinen sosyal medya mecralarında var olan her site hesabı sayesinde, sürdürülebilirliğinizi sağlayabilirsiniz. Bu sürdürülebilirlik, özellikle satış alanında, kampanya & promosyon, indirim ve yeni ürünlerin tanıtımında oldukça etkili olan sosyal medya ile mümkün hale geliyor. Aktif kullanılan, paylaşımlarına özen gösterilen her sosyal medya hesabı sayesinde hem yeni müşteriler kazanabilir, hem de var olan müşterilerinizle bağınızı sıkılaştırmış olursunuz.

b.) Reklam Ağları ve Kanalları:

Sıkça duyacağımız bir kavram. Google gibi bir internet devi dahi, kendi bünyesinde barındırdığı Google Adwords gibi bir reklam ağı sayesinde, her yıl milyarlarca dolar bir gelir elde etmektedir. Ücretli reklam seçenekleri arasında en bilinen servislerden biri olan Google Adwords sayesinde, hedef kitlelerinize ister diğer web siteleri üzerinden, ister video portallarından, isterseniz Google arama sayfasından ulaşabiliyorsunuz. Bu hizmet türü hakkında, reklam ağı danışmanlığı sertifikasına sahip firma veya kişilerden; hem detayları hem de hizmeti alabilirsiniz.

c.) E-Bülten, SMS ve Push Bildirim

Bilindiği üzere, yeni ve varolan müşterilerinizle aranızda her zaman bir bağ oluşmasını istiyorsanız bildirimler çok önemlidir. Bu bildirimler, günümüzde e-bülten ( e-posta iletileri ) ve SMS bildirimleri ile sıklıkla yapılmaktadır. Tabi, ülkemizde de geçerli olan “ Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” gereği, belirli bir standartlarda bu tip bildirimleri yapabilirsiniz. Önceden izinli ( opt-in ) datalarınıza; ürünler veya hizmetleriniz hakkında güncel kampanya & promosyon ve indirim bildirimlerini belirli aralıklarla yapmanız, özel günlerde dahil her zaman satış hacminizi arttırmanızda sizlere eşsiz bir katkı sağlayacak. Bir diğer bildirim seçeneği de, son senelerde popüler olan Push Bildirimler ’dir. Özellikle, sitelerin ilk ziyaretlerinde, ziyaretçilere açılan bir izin kutusu sayesinde, başta tarayıcılarına ve mobil cihazlarına izinleri doğrultusunda bildirimler gönderme olanağınız vardır. Son zamanlarda, sıklıkla tercih edilen bildirimler arasında yer alır ve neredeyse sıfır maliyetli bir alternatiftir.

2-Pasif Pazarlama & Satış ile satışları arttırma teknikleri

İsminde her ne kadar “ pasif “ geçse de, bu satış teknikleri ile özellikle orta ve uzun vadede istikrarlı bir satış aksiyonu yakalamanız olasıdır.

Alt kategoriler halinde detaylandıracak olursak:

Tanıtım Yazıları:

Bu tanıtım yazılarını bir anlamda, reklam metni bültenleri gibi düşünebilirsiniz. Daha çok, hedef kitlenizin rağbet gösterdiği mecralarda ( portallar, forumlar, haber siteleri, bloglar vs…) üzerinden; sizin e-ticaret veya kurumsal sitenizin tanıtımına ve ziyaretçi çekmesine yardımcı olan bir pazarlama tekniğidir. Bu konuda, özellikle dijital ajanslar ve networke sahip olan hizmet satıcıları size destek sunabilirler.

Backlink Alımı:

Her ne kadar yabancı bir tabir gibi gelse de, dilimizdeki tam karşılığı olarak “ geri bağlantı “ terimini kullanabiliriz. Burada maksat; otorite diye kabul edilen ve özellikle Google arama motoru tarafından yüksek değerler ile ( DA – PA ) sınıflandırılmış web sitelerinden bağlantı satın almaktır.

( DA – PA kısaca, alan adı ve sayfa otoritesi anlamına gelmektedir.)

SEO Çalışmaları:

Bu çalışmayı her ne kadar pasif kategorisine almış olsak da, orta ve uzun vadede hatta sonraki yayın hayatınız boyunca en çok size katkı sağlayacak çalışma diyebiliriz. SEO çalışmaları yaparken, dikkat etmemiz gereken ve hayati önemi olan konu ise; abartısız ve doğal çalışmalar ile sitenin ziyaretçi performansını arttırmaktır. Bu çalışmalar esnasında, ciddi anlamda işinin ehli ve eğitim sertifikalarına sahip kişilerle çalışmaya özen gösteriniz. Zira yapılacak ve tekrarlanacak bazı hatalar, web sitenizin Google’dan tamamen silinmesine kadar giden çok kötü ve dönüşü zor belalar açabilir başınıza.

Yukarıda 2 ana kategoride, satış arttırma tekniklerini en basit haliyle sizlere anlatmaya çalıştık. Bu çalışmaları yaparken veya yaptırırken; işin uzmanları ile çalışmak kadar, sabır, azim ve özveri de çok önemlidir.

Merak etmeyin: “Siz ağacı eksiksiz ve hatasız olarak diktiyseniz, meyvelerini bu yaz olmasa da önümüzdeki yaz mutlaka yiyeceksiniz.”

Bol şanslar.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan