Web Tasarım

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır ?

“Oluşturulacak web sitesinin ticari ve sektörel niteliği ya da bireysel bir web sitesi ise ziyaretçi tarafından ziyaret deneyimi ve niteliği üst seviyede olması gerekir.” diye yazımızın başında belirtmek isteriz. Bu şartlarda, oluşturulacak bir web sitesi orta ve uzun vadede her zaman sizler için avantajlar sağlamaktadır.

Web sitesi tasarımı yaptırmaya karar verdiğinizde, öncelikler her zaman kendi ve varsa işletmenizin teknik ve kurumsal ihtiyaçlarıdır. “Siz bu web sitesinde neler yapacaksınız?” Bu sorunun yanıtında, kesin bir kararlılık göstermeniz gerekiyor. Basit 3-4 sayfalık site veya daha komplike online alışveriş yapılabilecek tarzda bir web sitesi de olsa, her zaman önce tespit edilecek olanlar ihtiyaçlarınızdır.


Bu ihtiyaçlarınızın tespiti sonrasında, ikinci önemli nokta hedef kitlenizin baştan sona ziyaret deneyimini üst seviyede tutmanız bir diğer önemli konu. Yani, ziyaretçi ve potansiyel müşterileriniz sitenizi ziyaret ettiği andan itibaren, ne arıyorsa onu rahatlıkla ve kolayca bulabilmeli.


1- Netlik ve Sadelik

Aslında hayatımızın her aşamasında geçerli bir kuraldır. Verdiğiniz hizmet, sattığınız ürün veya yaptığınız iş ne olursa olsun; hedef kitlenize karşı en net ve sade şekliyle onu sunun. Abartılı web tasarımı, sunduğunuz hizmetin kalitesini yansıtmaz. O yüzden, ilk intibanızı sadelikten yana kullanın. Renk seçimi ve sayfa içi alanların temel renklerle uyumu, menü sıralaması ve alt menülerin ilgili menülerde yer alması, ara sayfaların bütününden alakasız ve farklı font yazı ve arka plan renkleriyle tasarlanmamış olması gibi birçok konuda; ziyaretçinizi zorlamayacak ve usandırmayacak bir tasarım şablonu oluşturmanızda fayda var.

2- Performans

Web sitelerinde ziyaretçilerin en dikkat ettikleri konulardan biriside, hızlı açılan sayfalar ve sayfa geçişleridir. Özellikle ziyaretçilerinizin kullandığı farklı cihazlarda ( akıllı cep telefonu, tablet, notebook vb.) aynı performansı üstelik responsive ( mobil uyumlu ) bir arayüz ile onlara sunmanız gerekiyor. Aksi takdirde, mobil uyumlu olmayan web sitelerinde neredeyse her şey karma karışık gelecektir. Üyelik ve sepet uygulaması olan web sitelerinde de, tıpkı arayüz de olduğu gibi üyelik panellerinde de aynı performansı yakalamanız ciddi bir avantajdı. Ayrıca, sitenizi bir süre beta (test) yayınına alırsanız, üyelerinizden gelecek feedback ( geri bildirimler ) aracılığı ile stable ( kararlı ) sürüm yayınlarınızı kısa sürede yakalamanızda da size katkısı olacaktır.

3- 80/20 Kuralı

Teknik anlamda, web tasarımı ve internet teknolojileri alanında, 80/20 kuralı dikkat edilmesi gereken bir mesleki terimdir. Ziyaretçilerinizin %80’lik kısmı, web sitenizin genelinin sadece %20’sini kullanmaktadır. O yüzden, yeni tip güncellemelerde veya tasarım değişikliklerinde, bu %20’lik kısımda can alıcı noktalarda değişiklik yapmalısınız. Kısaca, en çok kullanılan alanları yeterince sade ve anlaşılır tasarlamanız ziyaretçi memnuniyetinizi katlayacaktır.



4- Canlı Renk ve Amaca Yönelik Psikolojik Planlama

Renklerin gücüne ve sihrine inanın! Örneğin, alışveriş sitelerinin birçoğunda güveni ve alım hissini arttıran pastel ve kırmızı, turuncu, sarı tip renkler kullanılmaktadır dikkat ettiyseniz. Odaklanılacak alanı ön plana çıkarın. Kampanya, ürün, hizmet, promosyon. Müşteri ve ziyaretçilerinize, önce hangisini sunacaksınız? Ön planda tutacağınız asıl amacınız olan noktalar sayesinde, kısa sürede hem sizin hem de ziyaretçiniz için pratik çözümler üretmiş olursunuz. Renk seçimlerinde de, bizlerin tecrübesi ve deneyimlerine güvenin. Senelerin verdiği deneyim, aynı zamanda hem müşteri gözünden empati, hem de işletmelerin ihtiyacına yönelik en ideal web tasarımı seçenekleri sunmamızın tek sebebidir.

5- Teknik Yeterliliği Elden Bırakmayın Gelişmeler karşısında, sürekli site üzerinde değişiklikler ve güncellemeler yapabilecek bir ekibiniz veya çözüm ortağınız olsun. Yeri geldiğinde özel kampanya ve promosyonlarınızda tüm ziyaretçilerinize açıkça sunabileceğiniz tasarımlarda, sitenizin teknik alt yapısında SEO ve reklam çalışmalarınızda pratik şekilde çözümler üretebilmeliler sizler için.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan