Ön Muhasebe Programı Ne İşe Yarar ?

Şirketler tüm faaliyetlerini muhasebe programları aracılığı ile kayıt etmektedirler. Özellikle ön muhasebe olarak adlandırılan ve işletmenin tüm faaliyetlerinin kayıt altına alındığı birim büyük önem taşımaktadır. Ön muhasebe nedir? Sorusunu yanıtlamak gerekir ise tüm şirket işlemlerinin gerçekleştirildiği ve muhasebeleştirildiği birimdir diyebiliriz.

Ön Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar

Ön muhasebe de görev alan kişi tüm faaliyetleri ön muhasebe programına işlemek ile yükümlüdür. Kayıt aldığı bilgiler çerçevesinde kasa hareketleri, cari alacak ve borç durumu, pazarlama ağı yönetimi, stok mevcudu varsa üretim hattına ait tüm işlemler ön muhasebe elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Ön muhasebe elamanı kendisine iletilen her bir evrakı ön muhasebe programı üzerindeki ilgili modüle kayıt etmek zorundadır. Ön muhasebe programı bu açıdan personelin pek çok işini kolaylaştırmakta ve üzerindeki iş yükünü güvenli bir şekilde azaltmaktadır. Örneğin ön muhasebe elemanı tarafından bir satış faturası kayıt edildiğinde fatura içerisindeki ürünler depo stoklarından düşerken faturanın kesildiği müşteri hesabına ise borç kayıt edilmektedir.

Ön Muhasebe Programı Seçimi

Ön muhasebe programı seçimi yaparken işletmenin ihtiyaçlarına ve personel sayısına uygun program seçilmesi gereklidir. Standart ön muhasebe programlarının ana temellinde stok, fatura, çek/ senet, kasa ve cari modülleri yer almaktadır. Ön muhasebe ekibiniz tarafından finansal takipler yapılması gerekiyor ise banka modülü, pazarlama ağınız var ise pazarlama modülü, halkla ilişkiler departmanı olması halinde CRM modülü ve üretim yapan bir firma iseniz üretim modülü olması gerekmektedir.

Ön muhasebe programı içerisine eklenen her bir modül işletmenizin ihtiyaçlarına yönelik olmaktadır. Ön muhasebe içerisinde yer alan raporlamalar ise personelin işini en çok kolaylaştıran ve kısa süre içerisinde etkili raporlar oluşturmasına imkân tanıyan en mükemmel özelliktir. Cari hesap yaşlandırmaları, depo stok listeleri, çek/ senet raporları gibi pek çok rapora erişim sağlamanız mümkün olabilmektedir.

Ön Muhasebe Programı Özellikleri

Ön muhasebe programı seçimi yaparken en çok dikkat etmemiz gereken programın bize sunduğu özelliklerdir elbette. Birbirine entegre olarak çalışan sistemler işletmenizin verimliliğinin arttırılmasında etkili olmaktadır.

  • Çoklu modül sistemi
  • Ön muhasebe programının geliştirilebilir olması
  • Çoklu kullanıcıya ve uzaktan erişime müsait olması
  • Raporlamalar sunması
  • Stok, cari ve fatura gibi birbirleri ile entegre sistem altında yapılandırılması
  • Ön muhasebe ve Muhasebe arasında entegrasyonun olması
  • Hızlı ve güvenilir teknik destek hizmeti sunulması
  • İşletmeye özel yazılımlar sunması

Ön Muhasebe Programı Kullanmanın Avantajları

Ön muhasebe ile işletmenin tüm faaliyetleri kayıt altına alınıyorsa bunu en hızlı ve en güvenli bir şekilde yapacak olan ön muhasebe programıdır. Ön muhasebe programı sayesinde işletmenize ait tüm hareketleri bir arada görmeniz sadece tek bir tuşa basarak depo stok mevcudunuzu ya da müşteri alacaklarınızı listelemeniz mümkün olmaktadır.

Ön muhasebe konusunda deneyimli bir personel hangi ön muhasebe programı olursa olsun çok rahat bir şekilde adapte olabilmektedir. Çok kısa bir ön muhasebe programı eğitimi verilmesi yeterli olacaktır. Çünkü genel olarak ön muhasebe programları arasında işleyiş aynı olmaktadır. Fatura işlemi yapılacak ise fatura modülünden, kasa ödeme işlemi yapılacak ise kasa modülünden işlem yapılmaktadır.

İşletmelere Özel Ön Muhasebe Programı

Standart ön muhasebe programları kimi zaman işletme ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyor olabilir. Her işletmenin faaliyet konusu farklı olduğu gibi işlemleri yürütme şekilleri de farklı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda özel ön muhasebe programı yazılımları ile işletmeye özel çözüm üretilmekte ve devamlı olarak destek sunulmaktadır.

Siz de standart ön muhasebe programlarının işletmenizin işlem hacmini ve işleyişini karşılayamadığını düşünüyorsanız özel yazılım ön muhasebe programı sayesinde çözüm bulabilirsiniz. Bu konuda sizlere hizmet vermek isteyen kaliteli ve işinde profesyonel ekibimiz memnuniyet ile hizmet vermek isteyecektir.

Ön Muhasebe Programında Neler Var?

Ön muhasebe içerisinde pek çok modül olduğunu ve birbirlerine bağlı bir şekilde işlemlerin gerçekleştirildiğini söylemiştik. Şimdi de işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bu modülleri tek tek ele almak istiyoruz.

Cari Modülü

Müşterin ya da satıcı hesaplarının açılışını yapabileceğiniz, güncel olarak borç alacak takibinin yapılabildiği modül cari hesap modülü olmaktadır. Fatura, çek/senet ve kasa ile entegre olarak iş görmektedir.

Stok Modülü

İşletmenizin mevcut stok kartlarının açılışı ile birlikte anlık stok takibini yapabileceğiniz modül stok modülüdür. Fatura ve üretim modülleri ile entegre çalışmaktadır.

Fatura Modülü

Fatura modülü üzerinden satılını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin faturalarını kesebilir, satın aldığınız ürün faturalarını kayıt edebilirsiniz. Fatura modülünde gerçekleştireceğiniz işlem ile cari ve stok modülü de entegre olarak çalışacaktır. Örneğin bir fatura kestiğinizde faturadaki ürünler stok mevcudundan düşecek, faturayı kestiğiniz firmanın cari hesabına ise borç kaydedilecektir.

Çek/ Senet Modülü

Firmanızın satışlarından yaptığı tahsilatlar ile elde ettiği çek/ senetler ile birlikte firmanızın kesmiş olduğu çeklerinde kayıt edilmesi gereken modüldür. Burada yapılan kayıtlar sonrasında cari modülü ve banka modülü entegre iş görmektedir.

Kasa Modülü

İşletmenizin tüm nakit hareketleri kasa modülü üzerinden yapılması gerekmektedir. Müşteriden yapılan nakit tahsilat, masraf için yapılan ödeme ya da personel ödemeleri kasa modülü kısmından yapılır.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan