SEO

Seo Danışmanlığı Nedir, Seo Hizmeti Nasıl Alınmalı?

Seo Danışmanlığı Nedir ?

Çoğu kez duyduğunuz, merak ettiğiniz, belki de işletmeniz veya e-ticaret siteniz için hizmet teklifi aldığınız bu SEO nedir? Öncelikle oradan başlayalım…

SEO, kelime olarak “ Search Engine Optimizer ” kavramının, kısaltılmışıdır.

“Arama Motoru Optimizasyonu “ anlamına gelir. Doğru yapılırsa hedefe ulaşırsın. Fakat burada önemli bir nokta vardır ki; arama motoru denilince akla ilk gelen Google ‘ın arama kriterlerine uygun çalışmaları kapsamasıdır. Yani, var olan diğer global arama motorlarının, özellikle ülkemizde Google kadar popülaritesi olmadığı aşikar. Aynı zamanda algoritması gitgide mükemmelleşen hatta yapay zeka ile geliştirilen başka bir seçenek olmadığından, tüm çalışmanın odağı Google ‘dır.

O yüzden, bir sektör olarak da son senelerde kabul edilen Seo Danışmanlığı kavramını, tamamen Google odaklı düşünmek pek yanlış olmaz.

Bu hizmetlerin açıklamalarından önce, tek amacın ve tek mecranın Google olduğunu kabul ediyorsak, şimdi açıklamalara başlayabiliriz. ( Her işin, çalışmanın öncelikle temel amacını anlamak ve kavramak şarttır.)

Seo Danışmanlığı, e-ticaret sitelerinden tutunda web sitesi üzerinden hizmet ve ürün satışı yapan birçok işletmenin, arama motoru Google üzerinden özellikle anahtar kelimeleri aramalarında üst sıralarda yer almasını hedefleyen bir hizmet türüdür.

En basit tabirle, hedef kitleniz sizi internetten hangi arama terimleri ile bulacaksa; o terimlerin ( kelime veya kelime grupları ) arama sonuçlarında sizi ilk sıralara taşımayı hedeflemektedir.

Google’ın sürekli güncellenen çalışma algoritmasından, yukarıda kısaca bahsetmiştik. Son senelerde, farklı güncelleme isimleri ile bu algoritmanın duyurusu Google’ın üst düzey yöneticileri veya resmi hesapları tarafından yapılıyor. Bu güncellemeler, internet kullanıcısının Google üzerinden yaptığı aramalarda, “ tam olarak istediğine en yakın “ hedefe ulaşması için yapılıyor. Yani, Google internet kullanıcısını, dolaylı yollardan veya gereksiz / alakasız bilgiler sunan sitelerden kurtararak tam olarak istediğine ulaştırıyor. Bunu yaparken, aynı zamanda sitelerin teknik performans skorları, içerik zenginliği, görsel &video içeriklerinin kalitesi ve komple özgün ve nitelikli bir web sitesi olması gibi kriterleri de değerlendiriyor.

Size küçük ama inanılmaz istatistikî bilgiler vermek istiyoruz bu aşamada. Neden?

Çünkü hem Google’ın işinin ne kadar zor olduğunu, hem de nasıl bir dünyada “ bulunabilir “ olmaya çalıştığınız, kısa da olsa aklınızda canlandırın diye.

Google’da 2019 Ocak ayı içerisinde ( Ana site ve yerel uzantılı siteleri dâhil ) 191 milyarın üzerinde arama yapıldı.

Dünya nüfusunun şuan 4,5 milyara yakını internet erişimine sahip.

Ülkemizde, şuan 2019 Ağustos ayı itibariyle 40 milyona yakın web sitesi var.

Ve gelelim en ilgincine! Dünya’da aktif olarak yayında olan 1,7 milyar web sitesi mevcut.

Bu bilgiyi neden paylaşmak istediğimizi yukarıda belirtmiştik. Bu kadar büyük bir mecrada yol almaya çalışıyorsunuz işte.

Sizi bu koca okyanus içerisinden kurtarıp, hedef kitlenize orta ve uzun vadede ulaştıracak kişilere de SEO Uzmanı deniyor.

Seo Uzmanları, günümüzde Google’ın sunduğu sertifikalı eğitimler sayesinde hem en güncel Google arama kriterlerine hakimler hem de; dünyadaki trend ( popüler ) benzer çalışmaları da yakından takip eden kişilerdir. ( Tabi, bunu bir standart olarak belirtmekte fayda var.)

Seo Hizmeti Nasıl Alınmalıdır?

Seo hizmeti almaya karar vermeden önce, birkaç konuda önce kendi sitenizin bazı gereksinimlerini karşılamanızda fayda var. Bunlar teknik olarak işinize yarayacak, hem de çalışma sırasında size ve uzmanınıza yardımcı olacaktır.

Size aşağıdaki detaylardan önce belirmekte fayda görüyoruz; şuan rekabetin çok olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Öyle ki, dijital ajanslar bünyesinde, firma veya freelancer ( serbest zamanlı ) olarak birçok hizmet veren ile karşılaşmanız olasıdır. Aynı talepler gittiğiniz kişilerden, farklı hatta “uçuk fark “diye tabir edebileceğimiz derecede değişik Seo fiyat teklifleri alabilirsiniz. https://www.sidestek.com/seo-hizmeti-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/ bağlantısı üzerinden daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Çalışma Öncesi :

  1. E-ticaret siteniz veya kurumsal web siteniz, mutlaka SSL sertifikasına sahip olsun. ( Bu konuda hosting firmasından veya web sitenizin tasarımını yapan firma / kişilerden yardım alabilirsiniz. )
  2. Web sitenizin içerikleri, kesinlikle en başından itibaren özgün olsun. ( Benzer kulvarlarda dahi olsanız, başta içerik yani yazı olmak üzere, görsel veya video tarzı hiçbir materyali başkalarından ve rakiplerinizden kopyalamayın.)
  3. Seo Danışmanlığı hizmeti verecek firma veya kişinin alan tecrübelerine ve yeterlilik derecesine dikkat edin. Referanslarına göz atmak istediğinizi ve benzer alanlardaki iş referanslarında yakaladığı başarılar hakkında bir ön yazı / rapor talep edin.
  4. Kesinlikle sözleşmeli işler yapın. Ödemelerinizi 12 aylık hizmeti peşin değil, çalışılacak süre boyunca, aylık ödeme mantığı ile yapın. Fiyat olarak daha avantajlı teklif verdilerse ; İş başı, iş ortası ve iş sonu ödeme stratejisini tavsiye ederiz.
  5. 4 aydan daha yeni olan web siteleriniz için seo çalışması yaptırmayın.
  6. Google tarafından “info” bilgisi oluşturulmamış web siteleri için seo çalışması yaptırmayın.
  7. Seo çalışması yaptırmadan önce, sitenizin bugün ki durumunu; çalışma yaptıracağınız kişi / firmadan talep edin. Özellikle, çalışma yapmak istediğiniz kelime ve kelime grupları sıralamasını mutlaka talep edin ( eğer kelime bazlı Seo hizmeti alıyorsanız ).

Çalışma Aşamasında:

Seo çalışmasına karar verdiğiniz andan itibaren, hem siz hem de çalışacağınız kişi / firma tarafından bazı konularda dikkat edilmesi gereken hususlar var. Öncelikle, çalışma öncesinde yazılı bir anlaşma ( mümkünse noter onaylı ) yapılması sizler için daha iyi olacaktır. Taahhüt üzerine bir hizmet alacağınız için, vaatlerin ve başarılı kabul edilen çalışma standartlarının önceden belirlenmiş olması şarttır.

  1. Yapılan çalışmalar hakkında, yüzeysel de olsa bilgi talep edin. Bu çalışmaların, ne gibi faydaları olacağı konusunda bilgi edinin.
  2. Çalışma başlangıcı itibariyle haftalık olarak iş raporu talep edin.
  3. Çalışma boyunca, farklı cihazlardan ( mobil veya masaüstü / dizüstü ) anahtar kelimelerinizin aramasını bizzat yapın ve etkiyi kendiniz takip edin.
  4. Ara sıra, yüz yüze görüşme talebi ( Pandemi süreci içerisinde online toplantılara yönelebilirsiniz ) ile size sunulan raporlar hakkında teknik bilgiler edinmek istediğinizi bildirin. Bu sayede, takıldığınız ya da anlamadığınız alanlarda, uzman tarafından basit bir dil ile detayları öğrenmiş olursunuz.

Yukarıda detaylarını verdiğimiz Seo Danışmanlığı ve Seo Hizmeti Nasıl Alınmalı temalı bilgiler, sektörde kabul görmüş ve işin ciddiyetini kavramış şirketlerce de uygulanan standartlardan oluşur. O yüzden, çalışılacak kelime gruplarının zorluk dereceleri, aranma hacimleri, kelime rekabeti gibi birçok kriterde; farklı Seo fiyat teklifleri sunulacaktır. Bu fiyat teklifleri, firmaların inisiyatiflerine bağlıdır. İş detayları, çalışma periyotları ve kalitesi neticesinde, her zaman en iyiler ile çalışmanızın size uzun vadede ciddi pozitif dönüşleri olacağını unutmayın.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan